fallback

Френското вино страда от китайските антикорупционни мерки

Bloomberg с репортаж от лозята на Бордо, които изнасят продукция за китайския пазар

05.11.2014 | 14:02 Автор: Виктория Крумова

Каролин Конан, Bloomberg: Лозята Марго произвеждат едни от най-известните червени вина в света.  Миналата гоидна за първи път едно от тях беше купето от китайска енергийна компания. Сега Лина Фан управлява Clos des Quatre Vents. Целта й е да поддържа качеството на френското вино и да осигурява на китайците директен достъп до него.

Лина Фан, Clos des Quatre Vents: Целта ни е да имаме качествени лозя. Около 20-30% от продукцията ни ще бъде изнесена в Китай.

Каролин Конан, Bloomberg: През последните 15 години китайският винен пазар се разрасна до близо 40 милиона потребители. Но антикорупционните мерки в Китай доведоха до лек махмурлук за Бордо. По-малко държавни служители са склонни да вдигат тост със скъпо френско вино и износът страда.

Лина Фан, Clos des Quatre Vents: Спадът е между 20 и 30%, защото правителството иска да контролира консумацията.

Още по темата

Каролин Конан, Bloomberg: Засега това не е спряло китайците да купуват лозя в Бордо. Днес те притежават близо 100.

Ли Лижуан, Christie’s: Всяка седмица имам един или двама китайски клиенти.

Каролин Конан, Bloomberg: С контрола върху разточителното харчене в Китай, сега тя съветва клиентите си да си купуват замъци, където да правят по-достъпни вина.

Ли Лижуан, Christie’s: Пазарът на скъпо вино ще намалее, но на по-евтиното, до 10 евро, ще се покачи.

Каролин Конан, Bloomberg: Според много хора спадът в износа няма да трае дълго и че китайските инвестиции ще помогнат повече френски лозя да устоят на нарастващата конкуренция.

Лорънс Лемар, автор на „Вино, червено, Китай“: Ако не са китайците, ще е някой друг. Сега са те. Хората, които продават замъците си, са много доволни, че са намерили купувач – понякога след 5 години на пазара.

Каролин Конан, Bloomberg: Както и да изглежда бъдещето, сега е време за дегустация на вино.

 

fallback
fallback