Без дъх...

Два световни рекорда, смразяваща гледка, секунди без дъх

03.11.2014 | 12:15 Редактор: Ирина Георгиева
Без дъх...

Два световни рекорда, смразяваща гледка, секунди без дъх. Такива асоциации ще правят жителите на Чикаго, когато чуят името Ник Валенда. Смелчагата направи своята разходка по въже, свързващо два небостъргача, без обезопасителна мрежа. Номерът включваше две преминавания, като второто бе значително по-кратко, но пък с маска на очите.

Първата част от разходката беше с дължина 138 метра. Тя беше осъществена по въже, разположено на 206 метра над река Чикаго, и със значителен наклон - от 19 градуса. Под окуражителните възгласи на десетките хиляди зрители, Валенда премина от покрива на Marina City Towers до сградата Leo Burnett. Това му изпълнение счупи световния рекорд за акробатична разходка на най-голяма височина.

Втората част от номера включваше поход по въже с маска на очите, изпълнен на височина 166 метра и дължина 29 метра. Рекордът тук беше за най-дълъг пробег по въже със завързани очи. 

"Може би видяхте как се клатех като листо. Това въже се клатеше доста под мен и аз просто исках да стигна до другия край. Нямаше как да мисля два пъти, нямаше връщане назад. Стъпих на въжето и продължих." - заяви Валенда. 

Успехът на Валенда допълва богатата история на неговото семейство-акробати. Самият той премина по въже над Ниагарския водопад. Неговият прадядо, Карл Валенда пък загина по време на изпълнение на подобен номер в Пуерто Рико през 1978 г.