fallback

Българската морска експедиция до нос Хорн отплава от Поморие

Между шест и осем месеца ще отнеме на родните мореплаватели да преминат планирания маршрут

29.10.2014 | 17:31 Автор: Мариета Иванова

Българската морска експедиция до нос Хорн отплава днес, 29 октомври, малко след 11:00 часа  от кея в Поморие. Между шест и осем месеца ще отнеме на родните мореплаватели да преминат планирания маршрут, за да стигнат до морския Еверест.

Телевизия  Bulgaria On Air е медиен партньор на инициативата.

14-метровата туристическа яхта е заредена с гориво, храна и лекарства.

Най- ценното обаче, което мореплавателите взимат със себе си, са икони.

„Взел съм със себе си няколко икони на Св. Николай Чудотворец, които ми подариха приятели. Дано ни помагат,” сподели капитан Кирил Киров.

Освен икона на Св. Никола, на борда на яхтата ще има и икона на Св. Георги, която беше подарена на мореплавателите от кмета на Поморие Иван Алексиев.

Тримата ентусиасти тръгват на далечното плаване с надежда да осъществят мечтата си и с лек страх.

„Винаги има лек страх, страхуваме се, разбира се, бихме били глупаци, ако не се страхуваме, но превъзмогваме страха си. Хората много ни подкрепят, това също много ни помага", споделя Орлин Василев.  Съпругата му Магдалена Василева споделя, че не иска да мисли за нищо лошо.- „Мисля, че са достатъчно големи момчета, за да могат да предвиждат времето, да правят само безопасни неща.”

Още по темата

До последния момент екипажът се суети около яхтата. За да бъдат изминати 19 000 морски мили, трябва всичко по нея да е в изправност.

„В момента вие виждате, монтираме вятърния генератор,“ обясни д-р Иван Моллов. - „Стойката сега ще се монтира. Това е нещо, което ни забави, заради него се забавихме с една седмица, но дано пък да работи през целия път“.

Преди да стигнат до нос Хорн, българите ще преминат през тропика на Рака, тропика на Козирога, ще плават по така наречените конски ширини и още приказни места.

Досега до нос Хорн са стигали българските мореплаватели Николай Джамбазов и Дончо Папазов, но само до брега. Тримата смелчаци се надяват да успеят за първи път да развеят българския флаг на Огнена земя.

 

fallback
fallback