fallback

Пазарът на труда през перспективата на графити

С посланието „Не давай заето – бъди зает“ младежите призоваха повече хора да потърсят професия, която обичат

19.10.2014 | 12:00 Автор: Мариета Иванова

С графити млади талантливи художници пресъздадоха пазара на труда у нас. С посланието „Не давай заето – бъди зает“ младежите призоваха повече хора да потърсят за своя професия, това което обичат да правят и да вземат съдбата в свои ръце.

Момчета от цялата страна разказват как се прехранва един млад артист само от рисуване и може ли да се прави бизнес от графити у нас.

Момчетата рисуват от повече от 10 години. Казват, че за да останеш артист в България, трябва „да не те слуша главата”. Предпочитат да гледат на професията си като хоби, от което живеят, а не на бизнес, от който печелят пари. Разказват, че тепърва графити изкуството започват да навлиза в рекламата, а най-често получават поръчки от заведения и дискотеки.

Хонорарът за един графит може да бъде от 50 лева до четирицифрена сума, но за артистите винаги е недостатъчен. Повече от половината припечелени средства, влагат в нови  спрейове. Мечтата обаче, няма цена и затова продължават да рисуват.

Work hard – play hard, brainwashing, super worker – с тези думи графити художниците изобразиха  работещото общество у нас.

Посланията от графитите напомнят на британския властелин на уличното изкуство - Бански, който рисува с остри социални послания. Той е и най-добрият пример как с воля - от уличен търговец може да се превърнеш в световноизвестен художник, чиито произведения се продават за милиони долари.

 

fallback
fallback