Анджелина Джоли стана почетна дама на британската кралица

Джоли получи отличието заради борбата й със сексуалното насилие

11.10.2014 | 12:23 Редактор: Георги Стоянов
Анджелина Джоли стана почетна дама на британската кралица

Американската актриса Анджелина Джоли стана почетна дама на британската кралица Елизабет Втора. Джоли получи отличието лично от кралската особа заради работата й в областта на борбата със сексуалното насилие. Материал на международния ни редактор Лъчезар Вълев.

Престижното отличие бе връчено на холивудската звезда на частна церемония в Бъкингамския дворец. Почетната титла на Джоли, която се равнява на рицар при мъжете, се дава на хора, "които са направили нещо необикновено или са били на важна невоенна мисия в чужда държава".

Тъй като не е британски гражданин орденът има по-скоро почетен характер и към актрисата няма да може да се обръщат с титлата „дама“. 39-годишната носителка на Оскар стана почетна дама на великия кръст на Ордена на свети Майкъл и свети Джордж заради работата й в тясно сътрудничество с британското външно министерство.

В средата на юли Джоли беше домакин заедно с британския външен министър Уйлям Хейг на провелата се в Лондон "Глобалната среща на високо равнище за спиране на сексуалното насилие по време на конфликти".

Холивудската звезда Анджелина Джоли винаги е била популярна с участието си в най-различни благотворителни инициативи по цял свят. От 2001 г. тя е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН.