fallback

Интериорът на Rolls-Royce Phantom

Интервю с Торстен Мюлер-Отвос, изпълнителен директор на Rolls-Royce

06.10.2014 | 19:03 Автор: Георги Стоянов

При мен е изпълнителният директор на Rolls-Royce. Благодаря ви много Torsten Mueller-Oetvoes, че ни показвате тази красива кола. Кажете ни за продажбите. Колите ви не са много евтини.

Торстен Мюлер-Отвос: Не, не са и за това има много добра причина. Ние сме каймакът на индустрията за луксозни автомобили -  Rolls-Royce е една от или по скоро най-известната луксозна марка на света.

И тези коли струват доста пари, но както казах, за това си има причини. Защото съдържанието, което получавате, е отлично. Ще ви покажа след секунда.

Ще влезем вътре и ще снимаме, но кажете ни първо за продажбите. Миналата година подобрихте рекорда си. Очаквате ли тази година нов рекорд?

Торстен Мюлер-Отвос: Да, за последните 4 години отчитаме рекордни продажби след рекордни продажби. И аз съм уверен, че тази година ще имаме рекордни продажби отново.

Вероятно ще прескочим за първи път прага от 4000 автомобила. Говоря за годишните продажби.

4000 милиардера, които чакат да вземат своя Rolls-Royce. Ще си представя, че аз съм един от  тези милиардери. Изглежда почти същата отвън, горе долу, но нека погледнем вътре.

Торстен Мюлер-Отвос: Не, всичко зависи от вас, как искате да поръчате вашата колата.

Ще се опитам да стъпя и се надявам, да не се подхлъзна, това е първото ми качване в Rolls-Royce. Би трябвало да се държа, все едно знам, какво правя. Определено обаче незнам. Ние сме тук отзад. Супер, кажете ни за някои от луксозните екстри тук.

Торстен Мюлер-Отвос: Тази кола е посветена на идеята, която наричаме bespoke - тоест вие като клиент имате възможността да индивидуализирате колата до най-малките детайли.

Тази кола тук е така нареченият модел Metropolitan. Той има забележителни инкрустации, не само върху масичките за пикник, но и навсякъде. Инкрустациите имат градски мотиви.

Всяка гравюра тук е правена поне няколко дни. Тя е създадена от 500 малки различни дървени детайла. Да не забравяме и приятната бродерия по седалките.

Наистина ли е разумно да се храните на задната седалка на Rolls-Royce?

Торстен Мюлер-Отвос: О,  не само може да вечеряте, но също  така тук, разбира се, може да си сипете и питие.

Разполагаме с отделение за пикник в колата, имаме също хладилници. Така че наистина, може да разполагате, с каквото пожелаете.

Предполагам, че ако сте милиардер, майка ви не би ви забранила да ядете на задната седалка.

Торстен Мюлер-Отвос: Определено, при това в един Rolls-Royce може да правите всичко това със стил.

Кажете ни, тук сме обградени от стил и модни аксесоари, по какво се различават милиардерите по света? Кои са някой от най-уникалните искания, които са ви отправяли?

Торстен Мюлер-Отвос: Бих казал, че като цяло не се различават много, защото те са много космополитни хора, вероятно най-космополитните, които съм срещал.

Много от клиентите ни имат резиденции във всички световни градове. Те имат частни самолети и заради това са изключително взискателни.

Те никога не приемат за отговор не и с пълно право, защото, когато плащате такива пари за една от нашите коли, вие може да очаквате най-доброто.

Какъв процент от вашите клиенти купуват повече от един Rolls-Royce?

Торстен Мюлер-Отвос: Доста. Имаме клиенти, които имат цели колекции от коли, най-различни модели. Тук говорим за клиенти, които имат дори над 100 коли в гаража си.

Средно поне 10 – 12 коли. Така че това са хора, които използват гаражите си по начин, по който ние използваме гардеробите си.

Очевидният въпрос е, кой мие всички тези коли, определено не и собствениците.

Торстен Мюлер-Отвос: Не, не и собствениците, определено не.

Очевидно наблюдаваме известен геополитически риск. Ситуацията в Русия, пазарът отбелязва спад. Как са вашите продажби в Европа?

Торстен Мюлер-Отвос: Ние сме доволни от продажбите си в Русия, особено през първата половина на годината и това може би се дължи на факта, че хората инвестират рублите си в нещо, което бих нарекъл истински актив.

Един Rolls-Royce е добра инвестиция. Колата държи цената си много дълго време, така че нашите продажби в Русия нарастват, особено през първата половина на годината.

С колко процента са нараснали?

Торстен Мюлер-Отвос: Нараснали са с 15% - 20% в сравнение с предходната година, което е доста добре, като се има предвид цялостното положение на пазара.

Добре, следващият път, когато имам излишни 350 хиляди паунда, които искам да похарча, и се притеснявам за сгромолясващата се рубла, мога да ги паркирам в Rolls-Royce.

Трстен Мюлер-Отвос: Направете го.

 

fallback
fallback