Участниците в Октоберфеста тази година изпиха 6,5 млн. литра бира

Тих, красив, есенен фестивал

06.10.2014 | 15:29 Редактор: Ирина Георгиева
Участниците в Октоберфеста тази година изпиха 6,5 млн. литра бира

Най-големият бирен фестивал в света – Баварският Октоберфест приключи 181-вото си издание. Това стана по начина, по който и започна – десетки хиляди участници пяха, танцуваха и допринесоха за изпиването на 6,5 млн. литра бира за целия период на събитието.

Тазгодишното издание на фестивала привлече 6,3 млн. посетители в периода 20 септември – 5 октомври. Това обаче не е рекорд, тъй като през миналата година туристите са били със 100 хил. повече.

"Изпращаме един силен Октоберфест. Тих, красив, есенен фестивал. За съжаление времето беше малко хладно и това доведе до малък спад на броя на посетителите. Но сме доволни. 6,3 млн. участници изпиха 6,5 млн. литра бира." - съобщи зам.-кметът на Мюнхен Йозеф Шмид.

Най-много посетители, според официалния сайт на феста, е имало от САЩ, Италия и Австралия. Друга интересна информация от него – охранителите на мероприятието са намерили над 1000 изгубени предмета – мобилни телефони, паспорти, парчета от дрехи, собственост най-вероятно на най-ентусиазираните любители на бирата.

"Все пак превантивните мерки, взети от мюнхенските власти са довели до минимални случаи на престъпно деяние. Доволни сме от това как мина феста. Все пак имахме доста работа, около 2300 сигнала. Но малко от тях касаеха истински престъпления. Това е добра тенденция." - заяви говорителят на полицията Волфганг Венгер.

Всички вие, които сте пропуснали Октоберфеста, на 19 септември 2015 г. бъдете в Мюнхен.