Треската за разкопаване в Калифорния няма нищо общо с петрола

30.09.2014 | 14:05
Треската за разкопаване в Калифорния няма нищо общо с петрола

Централната долина на Калифорния произвежда плодове и зеленчуци - от нарове до бадеми и домати, които се продават в цяла Америка.

Щатът има селскостопанска индустрия, оценявана на 45 млрд долара, за която отива 62% от потреблението на вода.

През 2014 65% от водата в щата е от подземни източници, ръст от 40% спрямо предишни години, по данни на California Water Foundation.

Сушата през 2014 е най-тежката за последните сто години.

Затова щатът се принуди да въведе икономии на ползването на вода за напояване на градинките пред къщите, за миене на улици и коли. На 29 август 2014 губернаторът на щата Джери Броун подписа пакет от три закона, които трябва да сложат ред в използването на подземните води.

Въпреки репутацията на Калифорния като лидер в страната по грижа за околната среда, регулацията за добив на подземни води досега бе най-слабата в САЩ.

California Water Foundation изчисли, че в ежегодните инвестиции във водна инфраструктура не стигат 12 млрд долара. Като слабост е посочено фрагментарното управление на единната система, която се управлява от стотици отделни федерални, щатски и местни агенции, затрудняващи координацията в усилията.

 

82% от Калифорния преживява изключително тежка суша.

Фермерите в централната долина на щата търсят вода с всички сили.

Два - дори три пъти повече кладенци се копаят в някои окръзи на Калифорния.

Репортаж на Bloomberg TV


В Централна калифорнийска долина, накъдето и да погледнете, ще видите кладенци. Сушата предизвика бум на сондажите – фермерите копаят за вода.

"Старите ми кладенци не смогват да напояват нивите и нямам друг изход", казва Уил Дегрут, който копае два нови кладенеца за своя добитък и земя.

Стив Артър сондира за нови кладенци.

Той управлява една от многото сондажни компании в района, които работят постоянно, за да задоволят нарастващото търсене.

"Бизнесът се е повишил с около 50%. На нощ ми се събират по 3-4 часа сън, ако съм късметлия. Сондирането отнема повече време, защото водата се открива по-трудно и по-дълбоко. Навън в момента е лудница" - казва Стив.

Чакащите се записват. Някои фермери чакат по една година да им дойде редът във фирмата, която копае кладенци.

Копае се до 350 метра и повече, за да се стигне до вода.

В някои райони, където няма вода, първо се пробива пилотна дупка. След това се прави изследване.

Водата не е евтина. Стив Артър взема около 250 000 долара на кладенец, а за дълбок - до 750 000 долара.

Вижте целия репортаж във видеото.