Възлови булеварди в столицата останаха блокирани за автомобили

Шумен, Бургас и Русе също се включиха в европейската инициатива „Ден без автомобили”

22.09.2014 | 17:24 Редактор: Мариета Иванова
Възлови булеварди в столицата останаха блокирани за автомобили

За поредна година на 22 септември София се включи в европейската инициатива Ден без автомобили.  „Дондуков“, „Васил Левски“, „Позитано“ бяха част от затворените улици и булеварди за движение на коли в часовете между 9 и 17.

София е отличник сред над 2000 града, които се включват в инициативата „Ден без автомобили”, част от Европейската седмица на мобилността, която приключи днес-22 септември. Миналата година столицата ни е заела едно от първите места за най-добре организирана и разнообразна програма.

След приключване на седмицата на мобилността ЕК ще направи оценка на всички градове, които са участвали в тази кампания, за да може да излъчат победители.

Организаторите от Столична община и Центъра за градска мобилност смятат, че дори за един ден без автомобили, можем да направим преоценка на начина, по който използваме колите си, на нивото на физическата си активност и да намерим алтернативни начини за ежедневното си придвижване.

Днес в сърцето на София минувачите се разхождаха, караха колело, имаха възможност да се повозят на ретро трамвай. Също така да се полюбуват на хубава музика и ателие на открито. Въпреки това, мненията за инициативата бяха противоречиви.

Освен София, участници в инициативата тази година са и Шумен, Бургас и Русе.

Идеята за организирането на такъв ден идва от Франция и се провежда от 1998 година.