Тримата космонавти от МКС се завърнаха на Земята

Тримата започнаха своята мисия на 26 март

11.09.2014 | 17:20 Редактор: Ирина Георгиева
Тримата космонавти от МКС се завърнаха на Земята

Трима членове на екипажа на Международната космическа станция се завърнаха на Земята след повече от половин година в космоса.

Капсулата на на Союз ТМА-12М МКС се приземи на 147 км ЮИ от Джаказкан в Казахстан.

Руските космонавти Александър Скворцов и Олег Артьомиев и американският астронавт Стивън Суонсън скацнаха успешно в казахстанската степ в 05:23ч. българско време.

При кацането на спускаемия апарат на космическия кораб Союз ТМА-12М охраната бе обезпечена от 200 войници, 14 хеликоптера Ми-8, три самолета Ан-12 и Ан-26 и 6 автомобила с високапроходимост, съобщава РИА Новости.

В орбита екипажът е работил с руския товарен кораб Прогрес, европейския товарен ATV-5, американските кораби Cygnus и Dragon.

Скворцов и Артьомиев излязоха два пъти в открития космос по програмата на руския сегмент на станцията.

По време на една от "космическите разходки" те пуснаха наноспътник.

 

Тримата обитатели на орбиталната станция са участвали и в различни изследвания на човешкото поведение и производителност в комоса, както и влиянието му върху костната и мускулна физиология.

Едно от най-важните изследвания на Експедиция-40 е управление на човешкото здраве по време на дълго пътуване в космоса.

Причината е, че NASA и Роскосмос искат да изпратят космонавти през 2015г., които да прекарат година на борда на орбиталната лаборатория.

По време на престоя си в космоса са те изминали 71 700 милиона мили и са посрещнали 5 транспортни кораба.

Космическата станция е повече от платформа за научни изследвания.

На нея се тестват и нови технологии.

Дори и най-рутинните задачи като наблюдение или отстраняване на въглероден диоксид, дава нова информация за следващото поколение.

Например оказва се, че отстраняване на въглероден диоксид от различните отделения на станцията под налягане е много по-различно в космоса, отколкото на Земята.

След като приключи мисията си, Суонсън вече е прекарал общо 196 дни в космоса.

Скворцов е натрупал 345 дни в космоса от два полета и Артемиев е прекарал 169 дни, като това е първата му мисия. 

Тримата започнаха излетяха в орбита на 26 март.

Следващата експедиция е планирана за 26 септември, когато руският космически кораб Союз ТМА-14М ще бъде изстрелян от космодрума Байконур в Казахстан с трима души на борда - руските космонавти Александър Самокутяев и Елена Серовая, както и астронавтът Бари Уилмор.

В условията на санкции Русия ще поръчва от Азия микроелектроника и оборудване за ракетно-космическата техника, която произвежда, съобщи пред пресата на 11 септември генералният директор на Обединената ракетно-космическа корпорация /ОРКК/ Игор Комаров.

"Ще развиваме контакти с Китай, Южна Корея, Индия, Сингапур и други страни", каза Комаров, цитиран от РИА Новости.

Според него Русия трябва да разбере, че санкциите в областта на микроелектрониката силно променят международното разделение на труда.

Също на 11 септември стана ясно, че руският космически център Хруничев се отказва от производство на спътници и модули за космическите станции.

Вместо това ще се насочи към производство на ракети-носители, съобщи пред пресата новият директор Андрей Калиновски.

Надзорният съвет на ОРКК одобри програма за финансово оздравяване на силно задлъжнелия /11,9 млрд рубли - 300 млн долара/ Център Хруничев в рамките на реформата в ракетно-космическия сектор в Русия, съобщава компанията на сайта си.

Центърът произвежда ракетите Протон, Ангара 1,2 /снимка/, Ангара А5, Салют.

В рамките на мащабната реформа в ракетно-космическия сектор Русия създаде Обединената ракетно-космическа корпорация /ОРКК/, обединяваща всички компании в отрасъла.

Реформата включва и технологична модернизация на заводите за производство на ракети-носители, ракетни двигатели, системи за управление и компонентни бази.

В Далечния Изток продължава строителството на космодрума Восточный /снимка/ и град Циолковски.