Оскар Писториус е оправдан по обвиненията за убийството на приятелката си

Лекоатлетът отрича да е убил умишлено Стийнкамп

11.09.2014 | 16:22 Редактор: Ирина Георгиева
Оскар Писториус е оправдан по обвиненията за убийството на приятелката си

Параолимпийският лекоатлет Оскар Писториус беше оправдан по обвиненията за убийството на приятелката си. След продължилия близо 19 месеца процес, съдът в Претория реши, че спортисът не е могъл да предвиди, че ще убие 29-годишната манекенка Рийва Стийнкамп.

Кървавата драма, която преобърна целия живот на параолимпеца, се случва в нощта на 14 февруари 2013 г. в апартамента му в Претория. Писториус чува странен шум и решава, че в къщата му е нахлул крадец. Той изважда пистолета си и произвежда няколко изстрела през вратата на тоалетната. Пристигналата на място полиция открива трупа на приятелката на Писториус - 29-годишната манекенка Рива Стийнкамп. 

Лекоатлетът отрича да е убил умишлено Стийнкамп. Той се оправдава, че я е застрелял по погрешка, мислейки че е крадец, нахлул в дома му. От обвинението обаче настояват, че южноафриканецът е застрелял приятелката си умишлено в пристъп на ревност. 

След дълъг и емоционално изтощителен процес съдията по делото Токолизе Мазипа отсъжда, че няма достатъчно доказателства за това, че Писториус умишлено е убил приятелката си.

"Разглеждани в тяхната цялост, доказателствата не успяха да установят, че обвиняемият е имал намерение да убие жертвата. Става въпрос за пряк умисъл. Няма достатъчно факти, които да подкрепят тази констатация." - заяви Мазипа.

Наказанието за предумишлено убийство предвижда от 25 години до доживотен затвор. Параолимпиецът е оневинен по две от обвиненията, но все още може да бъде осъден по други две обвинения за непредумишлено убийство. Това може да донесе на Писториус до 15 години затвор.

Оскар Писториус става известен с върховите си постижения на 100, 200 и 400 метра гладко бягане, въпреки факта, че тича с протези, защото и двата му крака са ампутирани.