Ще поскъпне ли отново златото през септември

Коментар на Джон Доусън, Bloomberg TV

28.08.2014 | 10:49 Редактор: Велко Каменов
Ще поскъпне ли отново златото през септември

Цената на златото традиционно се покачва през септември. Джон Доусън от Bloomberg обяснява какви са основните причини за движението на цената на благородния метал.

Фестивалите в Индия, които се провеждат от края на август до края на октомври, са една от основните причини за тенденцията. Индийците купуват злато по време на фестивалите, защото според вярванията им това ще им донесе здраве, късмет и щастие. Най-големият празник е Дивали известен като Фестивалът на светлините. Празникът съответства на християнската Коледа. Традиционно той продължава пет дни като тази година ще започне на 23 октомври.

В Китай търсенето на злато също се увеличава в края на годината, защото хората започват да се подготвят за посрещането на Китайската нова година, която се празнува през януари или февруари, в зависимост от лунно-слънчевия календар. В Китай ще посрещнат 2015 през февруари.

Китай и Индия са двата най-големи потребителя на злато в света и затова традиционно увеличеното търсене от тяхна страна довежда до ръст в цените на златото в края на годината. От началото на деветдесетте насам цената на златото през септември расте средно с над 3%, а през ноември с 1,8%.

Джон Доусън, Bloomberg TV