Часовник за 95 хиляди долара

Роланд Мърфи, майстор на часовници от Пенсилвания, разказва за своя занаят

27.08.2014 | 14:04 Редактор: Георги Стоянов
Часовник за 95 хиляди долара

В Америка има хора, които правят часовници, но не и по начина, по който ги правим ние. Ние всъщност сме единствената компания, която прави висококачествени механични часовникови механизми.

Задвижването е механизмът във вашия часовник - това е малка машина, която се навива на ръка, така че часовникът да отмерва времето.

Отне ни от 2000-та до 2007-ма година, за да направим първото задвижване, което наистина да може да поставим в часовник. Няма много хора, които биха се наели да направят това. Това обаче беше нашата страст.

Произвеждаме 3 различни модела. Те са над 90% произведени тук в Пенсилвания. Ние смесваме модерна технология и традиционни практики за производство на часовници.

Заради технологията ние можем да направим много различни детайли с една машина, докато преди години за това е трябвало да имате десетки машини.

90% от работата се извършва по традиционния начин, като използваме старите машини, сръчността на ръката и окото и разбира се, време и умение.

801 беше първата ни механика. Може би е часовникът, който най-много обичам. Той има най-добра цена от часовниците, които правим, така че от него произвеждаме най-много.

Също така имаме Caliber 20, който има някои специални характеристики като гладък прозрачен гръб и специален корпус.

И разбира се  Tourbillion, защото е толкова труден за направа особено тук в САЩ. Така че това е едно истинско постижение.

За да ви дам перспектива, за подобен часовник една голяма швейцарска компания би поискала някъде между 250 – 300 хиляди долара.

Ние може би едва сега се доближаваме до момента, когато ще можем да спечелим от тези усилия.

Днес не се произвеждат много часовници, които биха работили поколения. Нашите обаче са точно такива.