Варна ще си има нов кинофестивал

19.08.2014 | 22:11
Варна ще си има нов кинофестивал

От догодина младите и все още неизвестни кинаджии ще имат нова сцена за изява, чийто инициатор и организатор е варненското арт-сдружение „Дедал”.

Международен кинофестивал за алтернативно, късометражно кино „Карантината“ стартира през септември 2015.

Неговото пилотно издание обаче е още това лято, на 23 август, събота от 20ч. на плажа на рибарско селище „Карантината” в кв. Аспарухово, в южната част на Варненския залив, съобщиха организаторите.

В програмата е предвидена видео презентация на фестивала, представяне на неговия уеб сайт, както и фотографска изложба.

Целта на пилотното издание е популяризирането на „Карантината” и привличането на средства за първия кинофест през септември 2015 г.

Събитието ще подкрепя дебюти на млади творци до 35 години, с идеята да стане място за популяризиране на филмите им, съобщиха организаторите.

Кино-форумът ще се провежда в нестандартната среда на рибарско селище „Карантината” в кв. Аспарухово.

Фестивалната сцена ще бъде на открито, направо на плажа.

Пилотното издание на "Карантината" се осъществява с подкрепата на Европейската комисия и на програмата „Младежта в действие” на Европейския съюз, на която Община Варна е партньор.

„Избрахме кино-форумът да се прави на рибарско селище „Карантината", защото то е част от културно-историческото наследство на Варна. Това е нашата подкрепа да го опазим", заяви художникът Дарин Сотиров-основател на школа "Дедал".

Екипът вече работи по филма "Разкази от рибарските мрежи".

Варненски художници и музиканти основаха школата през 2010 и оттогава досега преподават рисуване, фотография и дигитални изкуства на деца в неравностойно положение.

Вече четири години школата подготвя и успешно провежда изложби, джем-сешъни, Нощ на художниците, курсове за кинолюбители и кинопрожекции, джазшкола и всякакви интересни творчески занимания за своите възпитаници.

През 2013 огромен интерес предизвика премиерата на първия филм на школата, документалната пълнометражна продукция „Писмо в бутилка“.

Сега екипът на "Дедал" започна работа по създаването на зона Култура на Карантината.

„Карантината“ е тиха местност в южната част на залива във Варна, в края на Аспаруховския плаж. В миналото район, отреден за задължителния карантинен престой на пристигащи в града и поделения, днес тук има рибарско селище и малък плаж, над който се издига „паметникът с петолъчката“ на скулптора Иван Ковачев от 1961: спомен от 1920 и нелегалното отплаване с лодка за СССР на делегатите на III конгрес на Коминтерна Г. Димитров, В. Коларов и Хр. Кабакчиев.