fallback

Дейността на хората е главната причина за топенето не ледовете

Покачването на морското равнище ще продължи до края на столетието, категорични са група учени

17.08.2014 | 13:30 Автор: Мариета Иванова

Дейността на хората е главна причина за топенето на ледовете през последните 20 години. Данните са на екип от международни учени, които смятат, че покачването на морското равнище ще продължи до края на столетието.

Учените са изработили компютърен модел, взимащ под внимание естествените фактори за затоплянето, като вулканична дейност и слънчеви вариации, както и човешките дейности, резултат от които са газовите емисии, предизвикващи парников ефект, наред с начина на използване на земите.

Топенето на ледниците започва в средата на XIX в., което слага край на малката ледникова ера, обхванала Европа и Северна Америка от 1300 до 1850 г. Според този модел от 1851 г. - началото на индустриалната ера - до 1989 г. около 25% от изгубената ледникова маса се дължи на човешка дейност.

В изследването се посочва, че в периода 1991-2010 тази част е нараснала на 69%. С помощта на този модел авторите са симулирали еволюцията на всички ледници на Земята, с изключение на Антарктика.

Впоследствие те възпроизвели топенето след тази дата, следвайки два различни сценария. Единият симулирал само климатични фактори, като слънчевите еволюции и вулканични изригвания, а другият - само човешките фактори. Въпреки че, ледниците съставляват по-малко от 1% от ледената маса на планетата, топенето им е главна причина за покачване на нивото на океаните през XX в.

 

fallback
fallback