fallback

В Северна Корея пускат банкнота без лика на Ким Ир Сен

Новата банкнота е от 5000 вона, а на нея е изобразен домът на Ким Ир Сен от детските му години

11.08.2014 | 16:11 Автор: Ирина Георгиева

Ликът на първия президент на Северна Корея Ким Ир Сен беше премахнат от нова банкнота. Анализатори коментират, че въвеждането й не е свързано с провеждането на финансова реформа в страната, но може да се тълкува като опит да се намали култът към личността на Ким Ир Сен.

Новата банкнота е от 5000 вона, а на нея е изобразен домът на Ким Ир Сен от детските му години. От другата страна пък е изобразена една от основните забележителности на Северна Корея, построените в традиционен корейски стил сгради на Изложбата на дружбата между народите в планината Мьохансан. Там са изложени подаръците, които страната е получавала от чуждестранните лидери.

Анализатори коментират, че се предвижда паралелна употреба и на новите и на старите банкноти, на които е Ким Ир Сен, а около него има изобразени магнолии – националното цвете на страната.

Промяната в изображението на новата банкнота може да се тълкува като стремеж да се намали култа към личността на Ким Ир Сен и да се проправи пътят на неговия внук – настоящият президент на Северна Корея Ким Чен Ун.

Местните медии коментират, че през 2009 година, когато е има парична реформа, образът на бащата на нацията също е бил премахнат от банкнотите с номинал 1000 и 2000 вона.

 

fallback
fallback