fallback

Кой е Ердоган?

Кмет, премиер, президент, султан - вероятно така би изглеждало професионалното издигане на Ердоган в мечтаната му биография

11.08.2014 | 14:05 Автор: Ирина Георгиева

Кмет, премиер, президент, султан - вероятно така би изглеждало професионалното издигане на амбициозния Реджеп Тайип Ердоган в мечтаната му биография, коментират анализаторите. През 11-годишното си управление той доказа, че е най-силният човек в Турция. Как успя да си извоюва тази слава и с какво спечели избирателите?!

След 11 години на премиерския пост Реджеп Ердоган постигна и другата си цел – президентския пост в Турция. Според анализатори Ердоган е харесван от привържениците си заради реформите в икономиката, но е мразен от критиците си заради авторитарния му и ислямистки уклон. По време на неговото управление югоизточната ни съседка отбеляза завиден икономически напредък. Държавата е 15-тата икономика в света, а анализатори коментират, че само за десетилетие БВП на глава от населението се е увеличил три пъти.

Ердоган има заслуги в много сфери. По негово ръководство се осъществи доста амбициозни инфраструктурни проекти. Турция пусна първия си високоскоростен влак между столицата Анкара и мегаполиса Истанбул, както и метро под Босфора, което свързва европейската и азиатската част на Истанбул. Той се ползва и с широка подкрепа дори сред кюрдите заради икономическия напредък и действията на правителството, насочени към тях.

Ердоган не се отказа и от намерението си да прочисти държавата. Турските власти арестуваха десетки висши полицейски служители в рамките на разследване за корупционни схеми и злоупотреби със служебно положение. Операцията беше част от борбата на правителството срещу движението на Фетхуллах Гюлен, което Ердоган обвини в създаване на държава в държавата.

Самият Ердоган също беше въвлечен в редица скандали и корупционни схеми, които се превърнаха в предизвикателство за управлението му. Плановете на правителството да застрои парка Гези предизвикаха вълна от недоволство сред населението. Хиляди се обявиха против неговото управление.

През последните месеци имиджа на Ердоган сериозно беше опетнен от серията скандали, в които беше замесен той и близки хора от обкръжението му. В интернет пространството се появиха аудио записи, които уличават Ердоган в корупционни сделки. След разкритията във високите етажи на властта, бившият премиер забрани достъпа до социалните мрежи  Twitter и YouTube.

Въпреки всички скандали, които в последно време плъзнаха около Ердоган, анализатори коментират, че той все пак има много привърженици, благодарение на които той за поред път си извоюва убедителна победа на изборите за президент.

Теодора Георгиева завърта лентата на времето назад.

 

fallback
fallback