fallback

Слонът е най-умното животно на планетата

Прасето, пък, се оказало по-способно да решава проблеми в сравнение с котката и кучето

07.08.2014 | 12:50 Автор: Мариета Иванова

Слонът е най-умното животно на планетата, сочи изследване на екип от международни учени.

Прасето, пък, притежава способността да решава проблеми, които кучето и котката не могат да разрешат. Изследването показва, че домашните прасета бързо могат да разберат как работи огледалото и да използват отражението, за да прегледат околността за храна.

Октоподът е несъмнено най-умният представител на безгръбначните.

Експерименти с лабиринти показват, че октоподите имат, както краткосрочна, така и дългосрочна памет. Те могат да отварят буркани, да се провират през тесни отвори и да скачат от клетка в клетка, за да вземат закуската си. Освен това могат да бъдат обучени да различават форми и фигури. Октоподът е единственото безгръбначно животно, което може да използва инструменти.

В митовете и приказките гарванът е хитър и лукав. Реалността в много отношения оправдава това. Гарваните използват инструменти, крият и складират храна за следващия сезон, имат епизодична памет и могат да използват опита от минали преживявания, за да предвиждат бъдещи ситуации. Нови изследвания показват, че гарваните са способни да разпознават един човек от друг по чертите на лицето и могат да помнят едно лице с години.

Делфинът е един от най-умните представители на животинското царство, вероятно донякъде заради социалния си начин на живот. Смята се, че те имат и доста сложен език, който хората тепърва започват да разгадават.

Все пак, слоновете са най-интелигентните в животинското царство. Те живеят в тясно свързани общества със сложна йерархия и лесно се адаптират към нови ситуации. Забелязвани са да хвърлят големи камъни по електрическа ограда – с цел, или да я съборят, или да прекъснат тока. Те могат да работят заедно по зададена задача, при която два слона трябва едновременно да дърпат двата края на едно въже, за да стигнат до дадена храна - което ги изравнява с шимпанзетата по способност за съдействие. 

 

fallback
fallback