Европа отбелязва 100 години от избухването на Първата световна война

Правителствени лидери и официални лица се събират в белгийския град Лиеж

04.08.2014 | 13:06 Редактор: Ирина Георгиева
Европа отбелязва 100 години от избухването на Първата световна война

Европа отбелязва 100 години от началото на Първата световна война. Правителствени лидери и официални лица се събират в белгийския град Лиеж, за да си спомнят малкия балкански конфликт, който прераства в глобален след германската инвазия в Белгия през август 1914 г. 4-годишната война взе 9 млн. жертви.

Главната церемония днес, в която ще участва и българският президент Росен Плевнелиев, ще се състои на мемориалът Коант Ентер в Лиеж, посветен на съюзниците във войната.  Тя ще бъде открита от белгийския крал Филип, в компанията на кралица Матилда. Техни гости са президентите на Франция Франсоа Оланд и Германия – Йоахим Гаук, британският премиер Дейвид Камерън, принц Уилям и Кейт Мидълтън. Именно германската инвазия формално въвлича Великобритания във войната.

Именно град Лиеж, индустриален център с развита минна промишленост става първата цел на германците. Кратката, но всеотдайна съпротива до ден днешен е извор на гордост сред белгийците.

По време на почитателните церемонии мерките за сигурност са много засилени. Ограничен е публичният достъп по мястото на събитието.
Вчера пък, 100 години след като Германия обяви война на Франция, германският и френският президент франсоа Оланд почетоха паметта на 30 хил. войници, загинали във войната в сражения около връх Хартманс-вилекопф.