НАСА има планове да произвежда кислород на Марс

През 2020 година учените планират да изстрелят нов марсоход към Червената планета

02.08.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
НАСА има планове да произвежда кислород на Марс

Американската космическа агенция НАСА планира да произвежда кислород на Марс. Той ще се използва за ракетно гориво и е стъпка напред в опитите на учените астронавтите да могат да дишат и на Червената планета.

През 2020 година учените планират да изстрелят нов марсоход, който ще подготвя бъдещи мисии до Марс. Той е на стойност 1,9 милиарда долара. Марсоходът ще поглъща въглеродния диоксид от атмосферата на Марс и ще го превръща в чист кислород, който е ключова съставка за ракетното гориво, като може да бъде използван и от астронавтите за дишане.

От НАСА коментират, че транспортът на гориво за обратни полети до Земята е сериозен товар за апаратите и струва доста скъпо. Със създаването на новата технология НАСА се надява да добави ценни години към живота на сателитите. Една от най-големите ползи от презареждането на сателитите ще бъде намаляването на обема на опасните отпадъци в орбитата на Земята.

Американската космическа агенция планира също така марсоходът да събира и интересни скали, които ще бъдат поставяни в специални контейнери за бъдещи мисии. Участниците в мисиите ще ги събират и връщат на Земята за подробни изследвания.

Експерти коментират, че това най-вероятно ще бъде една роботизирана мисия.