fallback

Средновековен лагер беше издигнат край Боянската църква

По атрактивен начин бяха пресъздадени битът, занаятите, изкуствата, военното дело и културата по време на средните векове

05.07.2014 | 17:07 Автор: Мариета Иванова

Край Боянската църква бе построен средновековен лагер с шатри. По атрактивен начин бяха пресъздадени битът, занаятите, изкуствата, военното дело и културата по време на средните векове.  

Организатор на първият Софийски средновековен панаир е сдружението „Модус венди - Средновековното общество в България“, а участие в него взеха клубове за исторически възстановки.

Посетителите на панаира се насладиха на музей на открито, който включваше експозиция и демонстрация на въоръжение и доспехи, както и реконструкции на мъжки и женски цивилни костюми. В програмата бяха включени демонстрации и семинари на средновековни бойни умения, стрелба със средновековен рефлексен лък, сечене на монети, изготвяне на книга, бродиране, тъкане и средновековна музика.

Председателят на организаторите Калин Йорданов изтъкна, че интересът към „живата история“ е огромен, въпреки отлагането, което бе предизвикано от бедствието, сполетяло Варна и Добрич.

Форматът предлага интерактивни занимания и гостите могат да се докоснат до забравения от миналото свят.

Панаирът ще продължи и утре, а за септември е предвидено още по-грандиозно събитие.

 

fallback
fallback