fallback

Бан Ки-муун получи торта с кока за рождения си ден

Подаръкът е от боливийския президент Ево Моралес

14.06.2014 | 11:56 Автор: Мариета Иванова

Генералният секретар на ООН Бан Ки-муун получи необичаен подарък за 70-тия си рожден ден. По време на заседание на групата на 77-те за обсъждане на мерките за намаляване на бедността боливийският президент Ево Моралес му поднесе торта с листа от кока.

Растението кока се използва за изготвянето на наркотичното вещество кокаин, но домакинът Моралес, който в миналото се е занимавал със земеделие и е отглеждал кока, защитава легалната му употреба за медицински цели и такива в хранителната промишленост. Той е категоричен, че това е „наследствено право” за боливийците.

През 2012 година боливийският президент стигна дотам, че извади листа на кока от малка пластмасова торбичка по време на заседание на ООН във Виена за борбата срещу наркотиците и сдъвка част от тях.

Хората в региона на Андите също традиционно дъвчат листа на кока като източник на енергия или като средство за справяне с височинна  болест.

Бан Ки-муун благодари емоционално, но не опита от подарената торта, нито подкрепи позицията на Моралес относно растението.

 

fallback
fallback