Има ли значение националността във футбола

Коментар на Филип Хилдебранд

13.06.2014 | 15:27
Има ли значение националността във футбола

 

Швейцария преживя трудна година: политически, с антиимиграционния референдум, предизвикал търкания с европейските съседи и скъпия преход към посткризисния период - финансово.

Но стартът на най-големият спортен спектакъл в Бразилия усилва надеждата за моята родина - и не без основание.
Исторически, швейцарският национален отбор отразява страната - както в играта си, така и в състава си. Отборът традиционно е добре организиран, някакси предсказуем и често внимателно наблюдаван, дори и да отсъства от международната сцена. Що се отнася до играчите, те обикновено са местни и еднородни.

Така започва коментарът на Филип Хилдебранд за швейцарския футбол и Световното в WSJ. Швейцарският банкер обяснява, че такъв отбор нямаше да бъде възможен, ако не беше имиграцията. Хилдебранд посочва, че повечето национални отбори са много гъвкави и че много малко от тях са съставени изцяло от национални играчи.

Коментар на Клаудио Рейна, бивш капитан на нац. отбор на футбол на САЩ в студиото на Bloomberg.

Филип Хилдебранд, подал оставка от поста президент на централната банка на Швейцария през 2012 заради валутните спекулации на съпругата си, е вицепрезидент на Blackrock Inc.
Като президент на Швейцарската национална банка, 2010-2012 той подкрепи затягането на финансовите регулации. Принуди UBS и Credit Suisse да увеличат капиталовите буфери.
Преди SNB, Хилдебранд е бил гл. инвестиционен директор на частните банки Vantobel Group в Цюрих и Union Bancaire Privee в Женева. Работил е за хедж фонда Moore Capital Management LLC от 1995.