Турски филм спечели Златната палма в Кан

Зимен сън /Winter Sleep/ на реж. Нури Джейлан

25.05.2014 | 11:19
Турски филм спечели Златната палма в Кан

Турският режисьор Нури Джейлан спечели Златната палма на кинофестивала в Кан на 24 май 2014 за последния си филм, Зимен сън /Winter Sleep/. Той посвети наградата ни на турските младежи, загинали в последната година по време на протестите в парка Гези и в аварията в мината край град Сома, съобщава в-к Хюриет.

Философската лента бе сред фаворитите в Кан.

"Отбелязваме стогодишнината от създаването на турското кино. Това е невероятно красиво съвпадение. Благодаря на Тиери Фремо, Жил Жакоб и Джейн Чемпиън. Посвещам наградата на младите хора в Турция и тези, които загубиха живота си в последната година", заяви Джейлан.

Режисьорът, който е женен за турската актриса Ебру Джейланд бе признат за най-добър режисьор на фестивала през 2008 за филма си Трите маймуни и два пъти е получавал Голямата награда, вторият най-важен приз в Кан, през 2003 и 2001.

Това е втори турски филм в историята на кинофестивала в Кан, който печели престижната награда. Зимен сън изследва разделението между богати и бедни, могъщи и слаби в Турция.

Критиците аплодираха Зимен сън като един от сериозните конкуренти на фестивала, съобщава Ройтерс. Според агенцията на тазгодишното издание е липсвал блясък, въпреки че френският в-к Монд го нарече "великолепен".

Кинокритикът от Variety Джъстин Чен разказва турския филм по следния начин: "богат портрет на самовглъбения анадолски хотелиер и неговите трудни отношения с околните".

Йълмъз Гюней и Сериф Горен са печелили Златната палма през 1982 с Път /The Way/

/Снимка Туитър/