fallback

Столична община, МУЗИКАУТОР и ПРОФОН със съвместен проект

23.05.2014 | 10:01

На 15 и 22 май 2014 г. в зала „Тържествена“ на Столична община се проведоха организираните от МУЗИКАУТОР и ПРОФОН семинари за легалното ползване на музика от бизнеса. Обученията са без аналог в комуникацията между организациите за колективно управление на права и общините, с насоченост към служителите, които дават категоризация на търговските обекти, проверяващите и експертите по райони. В рамките на семинарите експертите от МУЗИКАУТОР и ПРОФОН отговориха на най-често задаваните въпроси във връзка с уреждането на правата в музиката.

Съвместният проект е резултат от подписаните в средата на февруари 2014 г. меморандуми между Столична община, Музикаутор и Профон за по-ефективна закрила на авторските и сродните права в музиката и е част от кампанията „Силата на музиката“ на ПРОФОН.

„Наближава 5 септември – денят, в който ще бъде обявена Европейската столица на културата – 2019 г.“, коментира при откриването на втория семинар г-жа Малина Едрева – председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет. „На финалната права сме и културният календар на София става все по-разнообразен. За нас е радостен фактът, че Столична община е пионер в изграждането на специално отношение към защитата на правата на творците в музикалната индустрия. В момента ние създаваме предпоставки за утвърждаването на един работещ механизъм за взаимодействие, опитът за който сме почерпили от добрите европейски практики.“

От своя страна г-н Иван Димитров – изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР - отбеляза, че достъпът до музиката като продукт не е реципрочен на защитата, която получават творците. „Надяваме се, че успешното взаимодействие в рамките на този проект ще бъде добър пример и за други общини в страната и ще послужи като отправна точка в дискусиите за предстоящите промени в Закона за авторското право и сродните му права.“

„Особено важен елемент от пилотния ни проект е директният контакт, който ние – представителите на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР – осъществяваме с вас – служителите на Столична община, като се надяваме вие да се превърнете в посланици на идеята за защитата на правата на музикантите и силата на музиката, която добавя стойност за развитието в бизнес сектора“, добави г-жа Ина Килева – изпълнителен директор на ПРОФОН.

Семинарите поставиха началото на дългосрочно сътрудничество в контекста на добрите европейски практики в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г. Предстоят още много интересни нови събития, които ще демонстрират предимствата на подобно партньорство между гражданските организации и общинските власти и ще внесат нова емоция в културния живот на столицата.

МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели. Сдружението е учредено през 1992 г. от 104 български композитори и автори в град София, член е на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) от 1993 г. и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM) от 1996 г. В МУЗИКАУТОР членуват над 2500 български автори. На базата на договори за взаимно представителство с над 60 чуждестранни авторски дружества, МУЗИКАУТОР представлява авторите от близо 100 страни в света. МУЗИКАУТОР е единственото дружество в България, оторизирано да защитава правата на членовете на тези дружества и да отчислява възнаграждения към тях.

ПРОФОН e творческо сдружение с нестопанска цел, което защитава и управлява права, сродни на авторското право – тези на продуцентите на звукозаписи и артистите-изпълнители. От 1998 г. до момента ПРОФОН се превърна в най-представителната музикална организация в България за колективно управление на сродни права, като представлява 90% от българския и световен музикален репертоар у нас. ПРОФОН е част от клуба на Световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и има директни договори за взаимно представителство с лицензиращи организации от цял свят. Сдружението управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява  звукозаписите на трите мейджър музикални компании в световен мащаб (Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group), наред с над 30 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 180 от най-изявените български изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи.

 

fallback
fallback