fallback

Позволете си околосветско пътешествие

Организирайте добре пътуването си и то ще ви излезе в пъти по-евтино

19.05.2014 | 20:00 Автор: Ирина Георгиева

Пакет за три седмици, десет дестинации, пет континента с частен самолет и посещение на четири звездни имота струва космическата сума от почти $ 90 000, става ясно от материал на  BBC Capital.

Определено малко българи могат да си позволят да почиват по този начин, въпреки че околосветското пътуване е преживяване, което никога не се забравя. От медията са категорични, че подобно пътуване може да се направи и с по-малко финанси, ако се следват няколко прости съвета. Ето ги и тях:

Първи стъпки

От ключово значение е да измислите груб график за вашето пътуване. Нужно е да се определи и продължителността му, независимо дали ще е три седмици или две години.

Следващата стъпка е да се стесни списъкът на база фактори като метеорологични условия, достъпност и възможни полети. Например, посещението на Гоа, Индия, по време на сезона на мусоните  може да ви остави без място за спане, тъй като много хотели са затворени.

Важно условие е да проверите страните, към които ще пътувате, дали са ви необходими визи да ги посетите или ще има нужда да си направите определени имунизации.

Как да си купите билет

Околосветския билет може да струва по-малко от $ 2 000, ако изберете дестинацията си мъдро.

Транспортът често е най-голямото перо и изисква най-много планиране. Тези, които купят един общ билет за обиколка около света от най-големите въздушни превозвачи, тарифата може да излезе между $ 3 000 и $ 10 000, с включени 15 спирки. Ако обаче билетът бъде закупен с междинни кацания - цената ще е около $ 2 000. При втория вариант не е нужно билетите да бъдат закупени предварително, но е важно да се знае, че пътешествениците не могат да посочват желаните дестинации.

Нискотарифните компании също са вариант, както и компаниите с по-ниски такси. От тях също може да спестите голяма сума пари.

Много сайтове на авиокомпании предлагат мулти-стоп инструменти за резервации, които дават възможност да се резервират билети наведнъж, за да се избегнат каквито и да е съмнения за разпродадени полети в последната минута.

След като се определят транспортните разходи, нужно е да се отделят средства за храна и медицинска застраховка.

Останалите пари са за места за пренощуване, тъй като и там цените сериозно варират. Ако искате да припечелите малко пари можете, докато ви няма да дадете и вашия апартамент под наем.

Пътуване с ограничен бюджет

По-дългото околосветско пътуване може да се окаже по-евтино, отбелязва млада двойка след като се връща от собственото пътешествие. Те споделят, че на местата, където са оставали, често са успявали да си намерят временна работа срещу храна или нощувка. Според тях това е единственият начин да се почувства животът в различните райони на света.

Пари могат да се спестят, ако пренощувате при приятели и познати в различните страни.

Потеглянето

Не опаковайте повече, отколкото можете да носите! Ръчният багаж може да ви спести не само от големите такси, а и от риска да бъде загубен.

Внимателно разпределете бюджета си, ако не пътувате сами. По този начин ще избегнете конфликти, къде да бъдат похарчени парите ви.

Обърнете внимание и какви са таксите при международните транзакции по кредитните и дебитните ви карти, за да си спестите плащане на високи такси при теглене на малки суми.

fallback
fallback