fallback

Британското контраразузнаване МИ-5 набира експерти от Русия

Възнаграждението на шпионите ще е 50 хиляди долара

28.04.2014 | 15:42 Автор: Мариета Иванова

На фона на нарастващото напрежение между Запада и Русия заради политическата криза в Украйна, британското контраразузнаване МИ-5 обяви, че набира специалисти по Русия.

Експертите по руско разузнаване трябва има добри лингвистични и аналитични умения, както и да познават добре руския манталитет, става ясно от сайта на организацията.

Одобрените ще получават възнаграждение от 30 хиляди паунда.

„Работата на такива хора ще помогне да сме добре информирани за потенциалните рискове за националната безопасност, включително тероризъм и шпионаж“, става още ясно от обявата за работа, публикувана на страницата на британската служба за сигурност.

Още през септември 2008 година организацията стартира масирана реклама във Facebook с цел да привлече сътрудници и информатори. Тогава МИ-5 заложи на послания като „Време е да смените професията“ в социалните мрежи. В тази връзка МИ-5 дори преведе сайта си на руски и китайски. Шпионските служби на тези две страни представляват все по-голяма заплаха за сигурността на Обединеното кралство, твърдят представители на британското разузнаване. Според оценки на МИ-5 Русия превръща контрола върху енергийните доставки в приоритет на външната си политика.

fallback
fallback