Клип за София стана сензация в мрежата

27.04.2014 | 10:22 Редактор: Ирина Георгиева
Клип за София стана сензация в мрежата

Видеоклип за София събра хиляди харесвания в социалните мрежи само за ден. Автор е режисьорът Радослав Георгиев. За България он ер той обясни, че целта му е да покаже столицата в нова светлина - като привлекателен и модерен град.Радослав Георгиев сподели, че столицата на България преминава през голяма трансформация и колкото повече оценяваме това - толкова повече ще пазим новото и красивото. Георгиев се надява да вдъхнови и останалите да видят София като него - шарена и жива.

Заедно с Пловдив, Варна и Велико Търново - София се бори за титлата “Европейска столица на годината” 2019. Конкурсът на Европейската комисия цели да подобри социалното и икономическото развитие на градовете, като помогне за изграждането на добър имидж, нова инфраструктура и за привличане на туристи. Основните инвестиции се правят от самите градове, за да се развива администрацията, креативността и сътрудничеството с бизнеса. Победителят ще спечели и милион и половина евро за културни програми.

София е една от най-древните европейски столици. Открити са следи от няколко неолитни селища от 5-хилядната година преди новата ера. По времето на Византийската империя носи името Триадица, от 809-та - Средец, а от началото 15-ти век градът е наречен София или Премъдрост Божия. София е избрана за столица на България на 3 април 1879 година. Тя е най-големия град в България и 13-я по големина в Европейския съюз.