fallback

Рига стана културна столица на Европа за 2014 г.

Официалното откриване на церемонията ще се проведе в Латвийската национална опера, където ще звучи произведение на Вагнер.

18.01.2014 | 12:37

Рига днес официално става културна столица на Европа за 2014 година. В навечерието на тържествата кметът на столицата заяви, че за Латвия това е по-важно от срещата на върха на НАТО, от Евровизия или от световното първенство по хокей.

Официалното откриване на церемонията ще се проведе в Латвийската национална опера, където ще звучи произведение на Вагнер. Там ще се стекат гости от цял свят. Едно от централните събития е т.нар. „Верига на приятелите на книгата“. Латвийците си предават от ръка в ръка книги от старата сграда на Националната библиотека до новата. Маршрутът преминава през Стария град.

Не случайно Рига е наричан градът на вдъхновенията. През 2014 г. са предвидени над 200 различни мероприятия, разделени в шест тематични линии - "Дъхът на океана", "Комплект за оцеляване", "Пътна карта", "Улица на свободата", "Кехлибареният пояс", "Рижки карнавал".

Общият бюджет на мероприятията е около 34 млн долара, а очаквания брой туристи – над 2 милиона туристи.

"Миналата година културна столица на Европа беше Марсилия. Общият й бюджет беше 700 милиона евро. Рига е далеч от тази сума, но има нещо повече - 10 хил. души работиха през цялото това време, за да подготвят програмата за цялата година. Повярвайте ми, тя ще е отлична" - заяви кметът на Рига.

И по още един повод Латвия е отличник. На 1 януари страната влезе в еврозоната и прие еврото.

Вижте още във видео файла.

fallback
fallback