fallback

Манията „селфи“

“Селфи” на Обама и Камерън обиколи световната преса.

13.12.2013 | 16:55

Думата "селфи" спечели приза "Дума на годината", присъждан от създателите на Оксфордския речник на английския език. Жаргонът произлиза от английската дума "селфшот" и се използва за автопортретна снимка, направена с мобилен телефон и публикувана в социалните мрежи. Новата страст придоби популярност покрай световните знаменитости и се разраства с главоломна скорост.

Понятието „селфи“ беше предпочетено пред „туъркинг“ – название на провокативен танц, станал известен след изпълнение на певицата Майли Сайръс на церемонията по връчването на музикалните награди на MTV. За голямата популярност на думата „селфи“ допринасят предимно социалните мрежи. По думите на екипа, отговорен за съставянето на Оксфордския речник, употребата на „селфи“ се е увеличила хилядократно за последните 12 месеца. За първи път тази дума е спомената през 2002 година в онлайн австралийски форум. Риана, Бионсе, Майли Сайръс и други знаменитости от шоубизнеса през последните месеци заливат социалните мрежи със собственоръчно направени снимки.

Селфи манията не подмина и световните лидери. Преди дни по време на церемония в памет на Нелсън Мандела американският президент Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън и очарователната им колежка от Дания Хеле Торнинг Шмид позираха за самоснимка. Това определено разгневи първата дама на Съединените щати Мишел Обама и на много кадри тя имаше сериозен и сърдит вид. Снимката обиколи социалните мрежи и се превърна в един от най-споделяните фотоси.

Особен интерес предизвика и селфи с папа Франциск. Главата на римокатолическата църква беше заснет със смартфон от група младежи, отишли на частна аудиенция при него. Самостоятелното правене на снимки е все по-популярно и сред обикновените хора. Мнозина споделят със света най-разнообразни фотоси, някои от които дори предизвикват комични ситуации. Сред най-екстравагантните хрумвания за автопортрет са снимка на фона на избухнал пожар или пък в присъствието на катаджия. Нестандартна идея за позиране пред камерата на смартфона е и болничната стая.

fallback
fallback