fallback

Международната космическа станция има проблем с охладителната система

Повредата е ограничила работата на станцията

12.12.2013 | 15:29

Проблем с охладителната система е принудил Международната космическа станция да ограничи работата си, разкрива американската космическа агенция НАСА в официално съобщение.

Помпата на единия от двата външни кръга за охлаждане е спряла след като е достигнала температурния си лимит. От НАСА твърдят, че проблемът не е създал опасност нито за станцията, нито за екипажа ѝ.

Според специалистите причината е неизправност в клапан, но той все още не е ремонтиран. Причината е, че учените обмислят начините за решаване на ситуацията.

Софтуерното коригиране на проблема чрез промяна на конфигурацията е първият опит, който експертите ще направят. Въпреки това не е изключено да се наложи космическа разходка на астронавтите, така че те да сменят повредения клапан.

Външните кръгове на охладителната система използват амоняк, който циркулира около оборудването и поддържа неговата работна температура.

Повреденият кръг е използвал твърде много амоняк, който е накарал специалистите да спрат някои от процесите на станцията.

Повече по темата вижте във видеото!

 

fallback
fallback