Newsweek отново ще излиза на хартия

Планираният тираж е 100 хиляди броя.

04.12.2013 | 12:02
Newsweek отново ще излиза на хартия

Известното американско списание Newsweek планира да възобнови печатната си версия в началото на следващата година. Очаква се тиражът му да достигне 100 000 броя. Преди малко повече от година Newsweek спря хартиеното си издание, заради икономически трудности и стана достъпно единствено в Интернет.

В интервю за вестник New York Times главният редактор на списанието Джим Импоко заяви, че амбициите на Newsweek са да се превърне в достоен конкурент на The Economist.

Импоко отбеляза, че за съществуването си седмичното списание няма да разчита на приходи от реклама, а на постъпленията от абонамент. Именно за това цената на абонамента ще бъде по-висока отколкото до сега.

За първи път печатното издание на Newsweek излиза през 1933 година. В началото на 90-те читателите му надвишават 3,3 милиона. През следващите две десетилетия обаче продажбите му бележат спад, а това води до загуба на половината от аудиторията до 2010 година. През същата година Newsweek се сля с онлайн изданието The Daily Beast.

Начинанието обаче се разглежда като провал и решението за прекратяване на печатната версия беше обявено през октомври миналата година. Това от своя страна доведе до спестяването на компанията около 40 милиона долара разходи годишно. Newsweek  продължава да съществува в онлайн формат под името Newsweek  Global  и през август беше купен от цифровата медийна компания IBT Media.