Близо ли е краят на обикновеното яйце?

Стартъп компания от Сан Франциско разработва растително базиран протеин с яйчен вкус.

07.12.2013 | 17:30
Близо ли е краят на обикновеното яйце?

Обикновеното кокошо яйце е едно от най-перфектните храни в световен мащаб. Яйцата са евтини, намират се в изобилие и са вкусен източник на протеин. Те са още изключително податливи на обработка, могат да бъдат включени в 22 различни кулинарни функции в широк спектър от храни, пише в Фархад Манджу в The Wall Street Journal.

В тортите яйцата привличат газовете в тестото, създавайки лека, въздушна текстура. В майонезата яйченият жълтък стабилизира емулсията от олио и киселина. Добавени към пържолата, яйцата се свързват с коренно различни съставки едновременно. При кремовете те сгъстяват течните съставки за образуване на пухкав крем.

Има само един проблем с яйцата. - „Те са изключително недостатъчни“, коментира Джош Тетрик, основател на стартъп кулинарна компания в Сан Франциско, наречена  Hampton Creek Foods.

Производството на яйца е най-бързо развиващият се сегмент в съвременното земеделие заради голямото търсене на продукцията в развиващите се икономики. Тетрик отбелязва, че всяка година производството на яйца достига 1.8 трилиона  броя в световен мащаб.

За отглеждането на кокошките, които ги снасят, е необходима храна, предимно соя и царевица;  огромно количество земя за отглеждането им, вода и т.н. като общите разходи в тази посока достигат 70% от стойността на яйцето.

Тетрик смята, че може да се справи по-добре, като замени кокошото яйце с растителни източници на протеин. Нещо повече Hampton Creek иска да създаде нещо по-добро от яйцето, да направи безяйчения вкус по-добър, без холестерол, с по-голям срок на годност и значително по-евтин за производство.

Въпреки че до постигането на целта има много работа, дейността е значително напреднала, за да бъде определена като „хранително инженерство“.

За постигането на целта стартъп компанията работи с батальон от биотехнолози, кулинарни учени и софтуерни инженери. Те обединяват усилията си в процеса, който първо ще бъде приложен от фармацевтичните компании и технологичната индустрия. Ако планът на  Hampton Creek проработи, компанията ще покаже как софтуерът и иновативните техники от областта на биотехнологиите могат да променят сектора отвъд неговите граници.

Бисквитеното тесто на  Hampton Creek ще влезе в продажба през февруари следващата година. По думите на  Фархад Манджу бисквитите на стартъпа от Сан Франциско имат значително по-добър вкус.

Сред инвеститорите в Hampton Creek са Khosla Ventures , Бил Гейтс и Founders Fund на Питър Тиел.
Общо Hampton Creek разполага с 6 милиона долара, с които Тетрик вярва, че технологията му ще остави яйцата на заден план в кулинарните предпочитания, включително и когато става дума за цена.