Олимпийският огън достигна Международната космическа станция

В неделя астронавтите ще изведат олимпийския фенер в открития космос за разходка сред звездите. Това е третото му посрещане на МКС, след 1996 г. и 2000 г.

08.11.2013 | 11:23
Олимпийският огън достигна Международната космическа станция

Олимпийският огън на игрите в Сочи през 2014 г. пристигна на Международната космическа станция (МКС), предвождан от тричленен екипаж след 6-часов полет от космодрума в Байконур в Казахстан.

Космическият кораб „Съюз“, с който червено-сивият факел пристигна, успя да се скачи успешно със станцията в 7:44 източно време, докато двата апарата летяха над Австралия.

В неделя астронавтите ще изведат олимпийския фенер в открития космос за разходка сред звездите. Това е третото му посрещане на МКС, след като през 1996 г. и 2000 г. екипажи от НАСА и руските им колеги зарадваха космонавтите на МИР.

За първи път обаче символът на олимпиадата ще напусне кораба и ще излезе в тъмния вакуум. Триото пилоти, които съпровождат факела са американецът Ричард Мастрачио, японецът Койчи Уаката и руснакът Михаил Тюрин.

Огънят ще бъде върнат на Земята от Фьодор Юрчикин, Карън Найбърг и астронавтът от Европейската космическа сгенция Лука Пармитано в понеделник, 11 ноември.