fallback

Гей-обществото в Сочи продължава да живее тайно

Хомосексуалните в черноморския курортен град се оплакват от насилие и дискриминация.

06.11.2013 | 10:14

Гей-обществото в Сочи остава скрито, заради възможни атаки срещу тях в сянката на анти-гей закона в Русия в навечерието на зимните олимпийски игри през 2014 г. Хомосексуалните в черноморския курортен град се оплакват, че трябва да живеят тайно и да се пазят постоянно от насилие по улиците.

Макар че официално Русия декриминализира хомосексуалността през 1993 г., все още общността на тези хора получава упреци, че не помага за превъзмогването на демографските проблеми на страната.

Въпреки че управляващите дадоха уверения, че новият закон срещу гей пропагандата няма да засегне зимната олимпиада в Сочи, редица активисти на различни движения в защита на правата на хомосексуалните призовават спортното събитие да се проведе на друго място по света.

В своето писмо до Международния олимпийски комитет руският вицепремиер Дмитрий Козак е подчертал, че Русия се е ангажирала стриктно да се придържа към Олимпийската харта и нейните фундаментални принципи, един от които гласи, че всяка форма на дискриминация по отношение на страни или граждани на расова, религиозна, политическа основа, както и по пол, е несъвместима с олимпийското движение.

Руският президент Владимир Путин подписа новия закон през юни и има опасения, че той може да бъде използван срещу спортисти и гости на олимпиадата в Сочи.

Руските власти получиха доста критики заради забраната за публично изразяване на хомосексуални наклона пропаганда сред децата, но на страната на Владимир Путин застана и ортодоксалната църква, която е в доста близо до президента през 13-те му години начело на Русия. Въпреки упреците от Запада, както и множество призиви за бойкотиране на Зимните Олимпийски Игри в Сочи през 2014 г., забраната остава в сила. Путин покани всички на игрите, независимо от ориентацията им и пренебрегна онлайн-петицията, в която 350 000 души поискаха отмяна на анти-гей законите.

fallback
fallback