Тази неделя преминаваме към зимното часово време

Заради следването на "погрешния часовник" испанците се хранят, излизат от работа и си лягат по-късно, отколкото хората в съседните страни.

26.10.2013 | 11:32
Тази неделя преминаваме към зимното часово време

Тази неделя преминаваме към зимното часово време. В 4 часа през нощта трябва да върнем стрелките на часовниците с един час назад. Освен от чисто икономическа полза, каквато е пестенето на осветление, преминаването от лятно към зимно часово време има за цел да осигури на организма ни повече светлина и да повиши активността ни. И докато 119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен, испанците искат да сменят часовото си време генерално.

Заради следването на "погрешния часовник" испанците се хранят, излизат от работа и си лягат по-късно, отколкото хората в съседните страни. "Нашият график се определя повече от слънцето, отколкото от часовника“, коментират експерти. Затова испански депутати предлагат да премине в друг часови пояс, като върне стрелките с час назад. Така времето ще се приравни към британското и това на Португалия, която също се намира на Иберийския полуостров. Географски територията на Испания е именно в този часови пояс, но през 1942 г. режимът на генерал Франко решава страната да премине към този на нацистка Германия. И така вече 71 години Испания не е в реалния си часови пояс. В защита на идеята си депутатите прилагат доклад, в който цитират препоръки на Световната здравна организация. "Предимството от промяната ще бъде, че хората ще имат повече време за личния си живот, без да губят продуктивност. Ще имат не само лично време, а време за сън. А това е добре и за работата“, обяснява Джс Колин, преподавател в Бизнес училището в Мадрид. Не всички жители на испанската столица обаче са очаровани.

Скоро въпросът ще бъде отнесен за гласуване в Парламента.