Биеналето за съвременно изкуство в Москва отвори врати за пета година

Голяма част от изложените предмети се показват за първи път в Русия.

21.09.2013 | 10:55
Биеналето за съвременно изкуство в Москва отвори врати за пета година

В Московския Манеж за пета поредна година отвори врати биеналето за съвременно изкуство. Тази година то се провежда под надслов „Повече светлина“, а в изложението участват  над 70 автори от 40 страни - художници, изкуствоведи, куратори и почитатели на произведенията на изкуството.

Голяма част от изложените предмети се показват за първи път в Русия.

“Името “Повече светлина” понякога звучи буквално, а понякога и философски. Ще видите произведения със светлина. Има голямо разнообразие, но винаги има този аспект – изкуството само по себе си инвестира в светлината. Исках и да организирам събитие, на което да говорим за ролята на изкуството в обществото и как то подобрява нашия живот. Мисля, че е много важно”, коментира кураторът Катрин де Зегер.

Темата на биеналето се тълкува по най-разнообразни начини в различните творби. Например американският художник Марк Ликари, уругвайският Рикардо Лансарини и италианският Андреа Бианкони представят своето разбиране по темата с 200-метрова творба „Светещ диалог“.

Китайският творец Сун Дун пък представя арт инсталацията „Без отпадъци“, която заема няколкостотин метра изложбена площ. На пръв поглед прилича на бит пазар, на който се предлагат  най-различни неща. Творецът е събирал предметите в продължение на 50 години, но според него работата му не е само история, а има и съвременно значение.

„Без отпадъци е веруюто на поколението на майка ми за ежедневието на хората. Те казват: „Не трябва да изхвърляме, защото ако изхвърляме прекалено много неща, в бъдеще няма да има какво да изхвърляме“. Така че идеята е страхотна, защото в съвременния свят изхвърляме твърде много“, каза Сун Дун.

Вижте подробности във видеоматериала!