Специална сонда ще проучва повърхността на Луната

Мисията струва 280 милиона долара на НАСА.

07.09.2013 | 12:33
Специална сонда ще проучва повърхността на Луната
Специална сонда ще проучва повърхността на Луната

Съединените щати са на път да се завърнат на Луната след като Американската космическа агенция НАСА изстреля сонда, която трябва да изучи атмосферата и повърхността на спътника на Земята. Сондата ЛАДИ (LADEE) ще достигне до лунната орбита след около 60 дни.

Повече от 40 години след като астронавтите от „Аполо” стъпват на лунната повърхност, сега сондата на НАСА ще разследва техните открития. Сред тях е феноменът, наблюдаван от командира на „Аполо 17” Юждийн Кърнан, на странно сияние на лунния хоризонт преди залез. Той е бил напълно неочакван, защото липсата на въздух не осигурява атмосфера за отразяване на слънчевата светлина.

Учените подозират, че причината е наелектризиране на повърхността на Луната, при което понякога се получава надигане на лунния прах на известно разстояние от нея.

Безпилотният космически летателен апарат ще тества и нова лазерна комуникационна система, която НАСА се надява да използва при бъдещите си планетарни мисии, между които и "Марс роувър", планиран за 2020.

Мисията на сондата ЛАДИ (LADEE) – съкращение от Изследовател на лунната атмосфера и прах, струва на Американската космическа агенция 280 милиона долара.