fallback

1.5 милиона долара за бижу от нефрит (видео)

Прозрачност, цвят и структура- са елементите, които отличават качеството на скъпоценния камък.

13.08.2013 | 16:01

Нефритът е вторият най-търсен скъпоценен камък след диамантите в Китай.  От стотици години нефритът има специално място в Азия. Той символизира дълголетие, чистота и прогонва злите духове. Прозрачност, цвят и структура- са елементите, които отличават качеството на скъпоценния камък.

 „Днес в Китай има огромен брой богати клиенти, които разграбват нефритени изделия. Това повишава цените на бижутата със скъпоценния камък“, коментира Кент Уонг, управляващ директор на компанията  Chow Tai Fook Jewellery. По думите му инвестицията в бижута е добра идея, предвид „минималните печалби от местните банкови депозити и замрялата фондова борса“.

„За разлика от повечето природни ресурси или стоки, за нефрита няма индекс или ясна пазарна цена. Стойността на всяко бижу се определя от експерти на търг или в избрани магазини. Цената на бижу от нефрит може да достигне над 1.5 милиона долара“, отбелязва Уонг.

Той допълва, че най-добрите изделия от нефрит са от Мианмар. Скъпоценният камък е не просто трудно откриваем. Фактът, че САЩ са забранили вноса му от югоизточната държава, заради опасения за  лошите условия на труд и нарушаването на човешките права в страната, го прави още по-ценен, коментират експерти.Повече по темата вижте от видео файла и репортажа на Bloomberg.

fallback
fallback