Уникални находки бяха открити в Памук могила в Брестовица

Сред откритията са бронзов пръстен и златни накити.

11.08.2013 | 21:12
Уникални находки бяха открити в Памук могила в Брестовица

Сребърен и бронзов пръстен и златни накити са част от уникалните находки, които откриха археолози в Памук могила край пловдивското село Брестовица. Те са запазени повече от 20 века под земята, а археологическият обект е запазен до наши дни, защото никога не е разкопаван от иманяри.

Втората по големина могила в Южна България се намира в община „Родопи”, близо до село Брестовица. От началото на разкопките тук са разкрити три мъжки и един женски гроб, които датират от първи век след Христа.

Открити са сребърни и бронзови бижута, както и два златни накита – единият е шнола за коса и има формата на полусфера, а другият - на златна брошка.

„Двата мъжки гроба бяха пълни със сребърни съдове, един уникален шлем, който е богато украсен, имаше и златни антики”, обясни Костадин Кисьов, директор на Археологически музей – Пловдив.

В следващите две седмици археолозите ще разкрият централния гроб на могилата. В него най-вероятно е положено тялото на тракийски владетел, управлявал 4 хиляди години години преди новата ера.

Вижте повече във видеоматериала!