Учени представят първия в света хамбургер, приготвен в лабораторни условия (видео)

Проектът е на стойност 215 хиляди британски лири.

05.08.2013 | 12:33
Учени представят първия в света хамбургер, приготвен в лабораторни условия (видео)

Британски и холандски учени днес ще представя в Лондон първият в света хамбургер, приготвен в лабораторни условия. За целта са използвани стволови клетки.

Стойността на проекта е 215 хиляди британски лири. Очакванията са да провокира активни дискусии за бъдещето на хранителната промишленост и екологията.

Създателите на хамбургера виждат три основни предимства на продукта– производството му е по-екологично; с него може да се задоволи търсенето на месо по света в много по-голяма степен,  и трето – животните не са потърпевши.

Изследвания показват, че говеждо месо, направено в лабораторни условия спестява 45% енергия в производствения процес. Освен това технологията редуцира парниковите газове в процеса на отглеждане на животните с 96%. Спестява се и 99% от необходимата територия за производство.

Учените определят технологията като устойчиво средство за справяне с проблема от увеличаващо се търсене на месо, както и с недостига на храна в някои точки на света.

Критиците обаче са на мнение, че възпитаването на вегетарианска култура или просто ограничаването на месото в менюто на хората също би имало такъв положителен ефект.

Създателите на лабораторния хамбургер смятат, че политиците в световен мащаб трябва да променят следната ситуация – в света да има 1,4 млрд. души с наднормено тегло, докато в същото време 1 млрд. души гладуват.