Джон Майят - един от най-известните фалшификатори на XX век

Репортаж на Bloomebrg.

25.07.2013 | 17:01
Джон Майят - един от най-известните фалшификатори на XX век

Джон Майят е един от най-известните фалшификатори на картини за XX век. През 80-те години на ХХ век Маят, учител по рисуване, се развежда със съпругата си и сам започва да отглежда двете си деца.

Преди 20 години нямах никакви пари, грижех се за две деца и пуснах обява в едно списание: „Истински фалшификати от 150 паунда“. Един от клиентите ми постоянно се връщаше за още картини. Колкото и да е странно, за последната картина, която поиска, каза: „Джон, направи, каквото искаш. Направи нещо хубаво“.

След три седмици ми се обади по телефона и ми каза: „Знаеш ли, че ще занеса кубистичната картина, която ми даде, в Christie’s? Имам оценка – черно на бяло – че струва 25 хиляди паунда. Мога да я продам за 26 – 27 хиляди паунда. Искаш ли да ти дам половината от парите?“

Тогава направих най-голямата си грешка и казах „Да, чудесно!“. Около 7-8 години по-късно бях арестуван и изпратен в затвора. Когато излязох през 1999 година, бях твърдо решен никога повече да не докосвам бои.

Ден, след като излязох от затвора излизах от вкъщи и телефонът звънна. Беше полицаят, който ме беше арестувал – много мил човек. Той каза: „Какво правиш?“ А аз - че отивам до борсата, търся си работа. И той каза: „Не се излагай, трябва да рисуваш. Ще ти дам 5 хиляди паунда, ако направиш портрет на семейството ми.“ Това се случи през 1989 година.

Ще ви бъде малко трудно да повярвате на това: в моите фалшификати не използвах никакви истински материали. Използвах боя за стени, разреждах я с гел и това беше всичко.

Когато картините отиваха в Лондон, моят партньор в престъплението измисляше нови рамки. Опъваше платното, слагаше етикети отстрани, солена вода, за да изглеждат малко разядени. После слагаше малко мръсотия от прахосмукачката на гърба на картината, за да има прах в пукнатините.

Това, което не можех да разбера, е че никой не разбираше, че това не е истинска боя. Аз го виждам, защо и другите да не могат?“.

Общо през периода 1987 -1994 г. Майят продава около 200 копия на творби на Пикасо, Ван Гог, Шагал, Матис, Джакомети и др. Днес той организира свои изложби и продава официално своите фалшификати.