Работа на яхта след получен сертификат (видео)

Международната яхтена асоциация вече организира курсове за набиращата популярност професия.

06.07.2013 | 12:26
Работа на яхта след получен сертификат (видео)

С увеличаването на броя на яхтите расте и този на желаещите да работят на тях. Курсове за професионални стюарди и стюардеси организират от Международната яхтена асоциация, със седалище във Франция.

До момента в света липсваше официален стандарт за обучение на професионален яхтен стюард. Сега това е на път да се промени.

"Нашият курс е основата за тези, които идват в индустрията. Основната цел е бъдещите стюардеси и стюарди да не бъдат просто хвърлени в дълбокото и да се учат от нулата. Основното, което трябва да овладеят е да обръщат внимание на най-малките детайли. Как да ходят и да разговарят с работодателите си, как да сипват вино, да оправят леглата и дори как да мият чиниите”, коментира Тери Гилмор, представител на Яхтената асоциация.

Той допълни, че учителите, които са ветерани в бранша, не спестяват на своите курсисти какви са трудностите в работата.

Например, че се работи в много малък екип, на изключително тясно пространство и за хора, които обръщат внимание и на най-малките детайли и често критикуват на пръв поглед незабележими неща.

Освен с етикета и практичните особености на работата, служителят трябва да е наясно и с културата на своя работодател, тъй като собствениците на суперлуксози яхти са от различни краища на света.

"Трябва да запомните, че собствениците и гостите на скъпите яхти са милионери и дори милиардери. Те очакват само и единствено най-доброто и то от служители чието присъствие не се усеща”, коментира Джоуи Мийн.

Яхтеният пазар постоянно нараства.

По изчисления на специалистите нови 3 500 места ще се отворят в скоро време в бранша. Заплатите в сектора започват от 2500 евро на месец и достигат 8000 евро за най-опитните в бранша.