До 450% достига надценката на чифт дънки в магазин в САЩ (видео)

Цената на продукта на пазара е равна на двуседмичната заплата на работника, които го е ушил в Бангладеш, сочи проучване.

17.06.2013 | 14:10
До 450% достига надценката на чифт дънки в магазин в САЩ (видео)

В Бангладеш се шият хиляди чифтове дънки всеки ден. Схемата, по която се случва това е следната:

Избраният дизайн се изпраща до фабриката с поръчка за изпълнение в определено количество. Използваните труд и материали за един чифт струват $8.12, а ушиването трае едва 20 минути.

След като цялата поръчка е готова, дънките се пакетират и изпращат до пристанище Читагонг. Разстоянието оттам до столицата Дака е около 200 километра. До САЩ стигат средно за около 30 дни. При пристигането на стоката в Америка се налага мито от 16.6% върху стойността на продукта. Дотук дънките от фабриката в Бангладеш вече струват $9.82.  Следва препакетиране и разпространение към склада.

Докато  стигат до магазина цената на дънките  вече се увеличава до $12.29.

Търговците слагат надценка от най-малко 300 процента, което покрива разходите за наем на търговския обект, заплати за служителите, реклама и разбира се печалба.

Излиза, че дънките вече струват най-малко $36.87, което е около 450 процента над първоначалната производствена цена, а също и заплатата за две седмици на работника, който ги е ушил.