Гей парадът в Сао Пауло привлече над милион участници

Хомосексуалните се надяват папа Францсик да промени възгледите си, защото сега е много консервативен

03.06.2013 | 15:43
Гей парадът в Сао Пауло привлече над милион участници

Около 3.5 млн. души участваха в най-големия гей парад в света в Сао Пауло, предаде Bulgaria On Air. Те отбелязаха 17 години от началото на мероприятието и подвигнаха въпроса за връзката на гей общността с католическата църква.

Главният булевард „Авенида Паулища“ стана арена на танци и песни от сутринта до късния следобед. Участниците твърдят, че парадът е полезен, защото призовава за толерантност. Те имаха и повод за радост – тази година Бразилия направи първи стъпки към узаконяване на еднополовите бракове. В страната официално живеят над 60 хиляди гей двойки и е най-голямата католическа общност в света. Това предполага, че връзката между църквата и хомосексуалистите се превръща във важен аспект в културния и социалния контекст на страната.

Участниците казват за папа Франциск, че е много консервативен, но се надяват да промени възгледите си, защото в момента църквата върви напред - развива се. „Новият папа е редно да не се връща назад“, смятат хомосексуалните.

Главата на Римокатолическата църква ще председателства инициатива, наречена Денят на младежта, която ще се проведе през юли в Рио де Жанейро.