fallback

Пиенето на много кафе предразполагало към напълняване

Увеличава се рискът и от диабет, твърдят учени.

02.06.2013 | 14:28

Консумацията на 5 чаши кафе дневно може да доведе до увеличаване на телесното тегло и риск от диабет. До този извод стигат австралийски изследователи.

Те откриват, че определен полифенол, наречен хлорогенова киселина, открит в кафето може да има негативен ефект върху здравословното състояние, ако не се консумира с мярка.
 
За умерен се счита приемът на кафе средно около 3 чаши дневно. В тези случай ефектът на кафето даже е полезен. Съществуват данни, че то може да намали риска от сърдечносъдови, респираторни заболявания, инсулт, травми, диабет и инфекции.
 
Скорошно проучване, публикувано в European Journal установява, че умерената консумация на кафе вероятно намалява риска от деменция с 60%, както и риска от Паркинсон.
 
Рискът от диабет и затлъстяване при консумация на кафе идва от прекаляване с дневната му доза, категорични са изследователите. При клинични изпитвания те установяват, че не консумацията на калорични храни, а комбинирането им с голямо количество кафе води до затлъстяване и наднормено тегло.
fallback
fallback