fallback

„Животът на Адел" взе „Златна палма“ за най-добър филм (видео)

До последния момент кинокритиците нямаха ясно изразен фаворит.

27.05.2013 | 14:52

Тричасовата драма "Животът на Адел" на френския режисьор от тунизийски произход Абделатиф Кешиш получи „Златна палма“ на 66-то издание на кино-фестивала в Кан.

Решението изненада кинокритиците, които до последния момент нямаха ясно изразен фаворит за спечелването на престижната награда.

Филмът разказва за сексуалната връзка между талантливата художничка Ема и детската учителка Адел, а сцените с участието на актрисите Адел Ексарчопулос и Лея Сейду предизвикаха остра полемика сред познавачите на седмото изкуство.

При получаването на статуетката режисьорът Кешиш обясни, че посвещава филма на младите, на свободата и на правото всеки млад човек да обича и да се реализира напълно.

Новият филм на братя Коен „Вътре в Люин Дейвис“ с взе наградата "Гран при", а лентата беше една от най-позитивно приетите на фестивала.

Актрисата Беренис Бежо пък даде заявка, че може да надмине успеха си с "Артистът". Тя получи наградата си за най-добра актриса с участието й в драмата „Миналото“ на иранския режисьор Асгар Фархади. Черно-белият Nebraska на Александър Пейн донесе наградата за най-добър актьор на Брус Дърн.

fallback
fallback