Балканите приютяват най-много сортове вина

От 16 май започва вторият Балкански международен фестивал.

14.05.2013 | 12:40
Балканите приютяват най-много сортове вина

Балканският регион е най-богатият на сортове вина в света - примамливи и екзотични за много световни специалисти, каза в ефира на Bulgaria on air Галина Нифору, директор на Балканския международен винен конкурс. Фестивалът ще се проведе между 16 и 19 в присъствието на много експерти.

Общо 90 балкански изби от десет държави ще участват в събитието, което се провежда за втори път. Първоначалната цел е била да се създаде общ балкански бранд, чрез който регионът ще присъства сериозно на световната винена карта. Засега се намира на пето място след Франция, Италия, Испания и САЩ.

Категориите, в които ще се състезават производителите са искрящо вино, бяло сухо вино, червено сухо, розе и десертни вина. Журито ще бъде представено от световни специалисти и сомелиери, сред които ще е Джей Буди, британски винен журналист и Константинос Лазаракис - единственият Master of Wine на Балканския полуостров. Подобна титла имат едва триста души в целия свят.

В България са разработени 50 изби, а усилията са насочени за развитие на винения туризъм, смята Нифору.

Според нея икономическата криза в последните години не се отразява на винения бранш, въпреки че не е от първа необходимост. В България е отчетен ръст от 11.7% за 2011, наблюдава се и увеличение на износа.