fallback

Хърватски винопроизводители "на война" срещу правилата в ЕС за етикиране

Хърватите ще трябва да продават своето вино "прошек" с друго име, заради приликата с италианското "просеко".

23.04.2013 | 18:12

Хърватските винопроизводители недоволстват от правилата на ЕС, според които някои от вината им няма да могат да се разпространяват свободно на европейския пазар с традиционните им имена. Производителите обаче са на мнение, че винената война не е приключила.

Първият удар за хърватите беше от март тази година, когато земеделското министерство обяви, че традиционното десертно вино „прошек” няма да може да се продава с името си, защото е близко по звучене до италианското „просеко” - защитено от правилата на ЕС за етикиране според произхода. Тези правила определят например, че виното с етикет „шампанско” може да бъде произведено само в региона Шампан, Франция.

Няколко седмици по-късно Словения заяви, че Хърватия няма право да произвежда и рекламира виното „теран”, защото се прави в северния край на Адриатика, който се разделя между Италия, Словения и Хърватия.

Новата членка в общността трябва да се вини сама, смята Андро Томич, един от най-големите производители на спорното вино. По думите му иронията е, че „прошек” и „просеко” са напълно различни, а приликата е само в имената. Прошек се прави от изсушени гроздове и се пие като десертно вино, а просекото е леко пенливо вино - подобно на шампанското.

Ако хърватите не успеят да докажат разликата в различните сортове вино и да премахнат забраната ще трябва да променят името. Асоциацията на производителите на прошек работи с министерството на земеделието, както и с адвокати, експерти по защита на интелектуалната собственост.

Хърватия води преговори за членството в ЕС осем години и ги приключи в края на 2011, но свърши малко работа по въпроса със защитата на продуктите с географски названия и специфични имена. Страната има разнообразна кухня, като някои от ястията и напитките са повлияни от Италия, Австрия, Унгария и Османската Турция, което може да доведе до нови спорове.

Досега тя е регистрирала само 12 продукта – зехтин, пуешко месо, две разновидности на зелева салата и три вида пушена шунка, подобна на италианското прошуто. От всички само един (прошуто) ще бъде защитен от европейските правила.

fallback
fallback