Десетте най-добри летища в света

Сингапур, Инчон и Амстердам оглавяват престижната класация, само една американска аерогара попада в Топ 30.

17.04.2013 | 14:31
Десетте най-добри летища в света

Сингапурското „Чанги“ оглави ежегодната класация за най-добро летище в света на компанията за авиационни изследвания Skytrax. Резултатите се базират на анкета сред пътниците, в която те класират летищата в 39 различни категории – от възможности за пазаруване до сигурност. Тази година са участвали над 12 млн. души. 

Първенецът „Чанги“ се изкачи до върха (от второ място миналата година) благодарение на милиардните инвестиции, направени през последното десетилетие. Сега предстои и изграждането на нов четвърти терминал, който да замести сегашния за нискобюджетни полети

След последните реконструкции летището предлага няколко зони за почивка, където можете удобно да си подремнете, душове, спа-комплекси и фитнес, плувен басейн на Терминал 1, шест различни ботанически градини и огромен комплекс от магазини (оборотът им значително надвишава този на най-големия мол в самия Сингапур).

Мнозина се изненадват, че лондонското летище Хийтроу намери място в десетката, но от Skytrax обясниха, че причината е в отварянето на новия Терминал 5, както и в огромните възможности за пазаруване.

За отбелязване е и липсата на американски летища в челото – най-високо класираното щатско летище е Синсинати – Северен Кентъки, което е чак на 30-о място. Според експертите в Америка изостават и в инфраструктурата, и във възможностите за развлечение на пътниците.

 

ДЕСЕТТЕ НАЙ-ДОБРИ ЛЕТИЩА В СВЕТА:
1. Чанги (Сингапур)
2. Инчеон (Южна Корея)
3. Скипхол (Амстердам)
4. Международно летище Хонконг
5. Главно летище Пекин (Китай)
6. Летище Мюнхен (Германия)
7. Летище Цюрих (Швейцария)
8. Международно летище Ванкувър (Канада)
9. Ханеда Токио (Япония)
10. Хийтроу ( Лондон)